Ball & Plate på skid-VM i Falun

När skid-VM i Falun drar igång den 18 februari har du möjlighet att se och testa en spännande innovation som utvecklats av Robotdalen, på uppdrag av ABB. Då finns nämligen den så kallade Ball & Plate-cellen med i ABB:s monter i utställningspaviljongen inne på arenaområdet i Falun.

Ball & Plate-cellen består av en glasmonter innehållande en industrirobot som balanserar en boll på en platta i olika rörelsemönster, genom att använda mjuk- och hårdvarufunktionaliteten i ABB:s Integrated vision. Grundidén med cellen är att visa upp funktionen och hur snabb en industrirobot är. I utställningen under skid-VM kan besökaren själv prova att styra roboten och balansera bollen genom att använda en android-surfplatta.

Democellen är också uppbyggd för att ge betraktaren en förståelse för reglerteknik. Cellen visar behovet av att reglera fysiska förlopp med anpassade regulatorer. Regulatorn tar i det här fallet hänsyn till bollen och robotens fysiska tröghet. Den visar också på skillnaden när man inte har en regulator, hur svårt det är att styra bollen (förloppet). Detta görs genom att användaren styr ett ”börvärde” via surfplattan, som regulatorn styr efter. I ett annat läge direktstyrs plattan utan regulator, även det via surfplattan – för att visa behovet av en regulator.

I denna democell, på plats under världsmästerskapen 18 februari – 1 mars, är allt utformat som ett dataspel och ett fint pris är utlovat till den som uppnår bäst poängresultat. Efter skid-VM:s slut har du som besöker Robotdalen i Västerås dessutom chans att få se cellen i vår produktutställning på expectrum.

...

 


Senaste artiklar