OpiFlex vinnare av EU-kommissionens ”Business Innovation Observatory Award”

Västeråsbaserade OpiFlex har vunnit EU-kommissionens ”Business Innovation Observatory Award”, som ett av Europas tio mest affärsinnovativa bolag.

OpiFlex vann EU-kommissionens ”Business Innovation Observatory Award” stora innovationspris som ”Most disruptive innovation”. Priset överlämnades vid ett stort event i Bryssel den 17 april, av Antti Peltomäki, Europeiska kommissionens generaldirektör för Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs.

Juryns motivering löd ”En enad jury har valt OpiFlex utifrån det unika i tekniken, den förmåga företagsledningen visat, potentialen att växa internationellt såväl som storleken på den totala tillgängliga marknaden. OpiFlex löser en viktig utmaning för Europas tillverkande industri”.

Juryn bestod av Antti Peltomäki generaldirektör Europeiska kommissionen samt personer från bl a European Business Angels Network, European Business and Innovation Network, schweiziska investeringsbanken Edmond de Rothschild samt entreprenörer. Begreppet ”Disruptive innovation” betyder omstörtande innovationer som kommer in på marknaden "nedifrån", och är enklare och billigare än den etablerade teknologin.

- Vi är extremt stolta över detta pris och utmärkelse från Europeiska kommissionen. Vår strävan att lösa kunders verkliga utmaningar på ett enkelt och mycket flexibelt sätt har inte bara gett stor uppskattning hos kunder utan även ett pris av Europeiska kommissionens och investerare är stort, säger Johan Frisk, VD och grundare av OpiFlex Automation AB.

Europeiska kommissionen hade intervjuat 250 företag inför nomineringen av tio bolag, där nu svenska OpiFlex Automation AB vann. Vid eventet i Bryssel fick de tio nominerade företagen presentera företaget och innovationen inför juryn och en publik på drygt 200 personer.

Världsunik mobil robotplattform
OpiFlex har en världsunik mobil robotplattform som medför att hela robotcellen kan flyttas till den maskin som behöver automation för tillfället. På så sätt erhålls både manuell och automatisk betjäning av maskinen med kort återbetalning av investeringen. Konceptet möjliggör att det att det nu på ett lönsamt sätt går att automatisera även den småserietillverkning som finns i Europa och skapa mer konkurrenskraftiga företag. OpiFlex kan plocka bort monotona och tunga arbetsmoment och skapa nya mer stimulerande arbeten i industrin där intelligens och fingerfärdighet behövs. Ambitionen hos företaget är att tillverkningen i Europeisk industri ska kunna återvända.

En patenterad dockningsstation säkerställer hög precision och stabilitet även för stora robotar. Genom OpiFlex koncept för förenklad programmering så går det snabbt att programmera om till nya produkter. Genom att flytta robotcellen möjliggörs en mycket flexibel automation med kort pay-off tid. Med en robot ökar produktiviteten normalt med 20-60% och tillverkningskostnaderna kan kraftigt reduceras. Konceptet möjliggör både manuell och automatisk betjäning av maskinen med kort pay-off. Robotarna kan köras med full precision och prestanda.

Konceptet kommer ursprungligen från Robotdalen som stöttat OpiFlex sedan starten. 

...

 


Senaste artiklar