Se filmen om Strada - strokerehabilitering på distans

För att kunna förbättra återhämtningen efter en stroke, behöver rehabilitering påbörjas tidigt och sedan följas av kontinuerliga och långsiktiga insatser i klinik och / eller hemmiljö. Men att kunna erbjuda likvärdig tillgång till rehabilitering, i ett samhälle där stroke-fallen ökar, är en utmaning för svensk sjukvård.

I ett samarbete mellan Robotdalen / Mälardalens högskola, SICS Swedish ICT, Danderyds sjukhus, Alkit Communications och IUS Innovation har man i projektet Strada utvecklat ett ICT-koncept för strokerehabilitering på distans. Den utvecklade konceptet är baserat på användarnas behov, både för patienter och sjukgymnaster, och bygger på evidensbaserade träningsprogram och uppföljningsmodeller. Lösningen kommer att göra rehabilitering tillgänglig för fler patienter, oavsett bostadsort, och innebära att fler patienter kan rehabiliteras av samma sjukgymnast.

Utrustningen är placerad både i patientens hem och på kliniken. Utrustningen i patientens hem består av en stor skärm, en dator, en Kinect-kamera, och en högtalare / mikrofon. På kliniken använder sjukgymnasten en dator, en webbkamera och ett headset. Patienten har tillgång till ett antal datorbaserade personliga övningar som har valts av sjukgymnasten. Systemet ger också möjlighet till videokommunikation mellan patient och sjukgymnast. Rehabilitering med hjälp av detta system kommer att bestå av en blandning realtidsvideoövningar tillsammans med sjukgymnasten och övningar som patienten kan utföra på egen hand.

Nedan kan du se en film om Strada-projektet och hur det fungerar.

...

 


Senaste artiklar