Utställning om "Den omänskliga faktorn"

Den mänskliga faktorn förknippas i många sammanhang med misstag och något negativt. Kan den istället bli ett unikt tillskott i en tillverkningsprocess? Det frågade sig designduon Karlsson & Björk, när de försökt få industrirobotar att styras av den ”omänskliga” faktorn. Detta med lite hjälp från Robotdalen.

Vanligtvis är det precision och pålitlighet som eftersträvas när en robot ska utföra sitt arbete. Att inte göra exakt likadant går emot robotens vanligtvis programmerade logik. Det var också den första reaktionen från Ingemar Reyier, teknik- och applikationsansvarig inom industrirobotik på Robotdalen, när Karlsson & Björk presenterade sin idé inför samarbetet. 

Karlsson & Björk ville motarbeta det exakta återupprepandet för att skapa unika produkter i en industriell tillverkningsprocess. Arbetet har gått ut på att få en industrirobot styrd med hjälp av en slumptalsgenerator, doppa lampskärmar i ett färgbad. Varje lampskärm ska ha doppats med unikt
djup och vinkel vid varje tillfälle. Under arbetet uppstod diskussionen; Vad är egentligen slump? Och vad kan räknas som unikt?

Samarbetet har nu utmynnat i utställningen  "Den omänskliga faktorn", som pågår mellan 30 januari – 15 maj 2016 på Falkenbergs museum - designmuseum.

Läs hela pressmeddelandet här.

Foton (montage): Den omänskliga faktorn, Karlsson & Björk, ur utställningen på Falkenbergs museum - designmuseum

...

 


Senaste artiklar