Vad har en Västerbottenost gemensamt med post-it lappar?

”Vad har en Väterbottenost gemensamt med penicillin och Post-it lappar? De har kommit till av misstag. Västerbottenosten var från början en bit ost som ystades för länge. Penicillin var resultatet av slarvig städning bland provrören. Post-it lapparna var ett superlim som aldrig torkade. För att lyckas måste man våga misslyckas”.
Detta tänkvärda citat kommer från Svenska Uppfinnarföreningen.

I tisdags träffade jag och anpassningstekniker Jan Andersson 15 personer från AFI (ABB Free Innovators) på Hjälpmedelscentrum. De hade efterfrågat ett studiebesök för att få mer information om projekt Hjälpmedel och innovation, med ville även bolla idéer gällande framtidens hjälpmedel. Jan och jag lyfte de behov som framförts till projektet från bland annat brukarorganisationer och patientsäkerhetsteamet. Det blev många härliga och givande diskussioner. Tankarna kretsade bland annat kring hur rollatorn skulle kunna utvecklas, eller hur man som funktionshindrad ska ges möjlighet att borsta tänderna själv.

Om några år har vi kanske ett nytt hjälpmedel som utformats precis efter de tankar vi tror på idag, eller kanske kommer det hjälpmedlet till helt av misstag precis som post-it lapparna, Västerbottenosten och penicillinet. Vem vet?

...

 


Senaste artiklar