top of page
Sök
  • Klas Larsson

Samarbete och flexibilitet skapar nya möjligheter


Du styr den med en klapp på armen, för nu är roboten ute ur buren och jobbar jämsides tillsammans med dig. På årets industrimässa i Hannover visade Ericsson och ABB tillsammans med flera andra företag vilka möjligheter trådlöst uppkopplade robotar kan erbjuda industrin redan idag.


Samarbete och flexibilitet skapar nya möjligheter i framtidens fabriker.

Det finns inga galler eller andra säkerhetsbarriärer som ska hålla den på plats. Istället åker den mobila plattformen med YuMi®️-roboten från ABB omkring i montern, redo att plocka fram det besökaren beställer.


- I ena änden av montern står ett materialhanteringstorn från Mycronic som innehåller olika lådor, förklarar Johan Relefors, forskare på Robotdalen och den som har programmerat roboten inför Hannover-mässan (som arrangerades 1-5 april 2019). Varje låda innehåller åtta olika klossar som symboliserar de olika samarbetspartners som står bakom den här demon, och besökaren kan via en skärm beställa vilka specifika klossar roboten ska hämta.


När beställningen är inlagd åker roboten bort till tornet, plockar ut rätt låda och ställer den stadigt ovanpå sig själv. Sen åker den för leverans till det bord besökaren har valt och plockar försiktigt ut de fyra valda klossarna ur lådan, lägger rätt kloss på rätt plats och väntar på nästa kommando.


Johan Relefors, forskare på Robotdalen

- När besökaren sedan har tittat klart ger man roboten en lätt klapp på armen, säger Johan Relefors. Då startar programmet igen och roboten plockar ihop klossarna, kör tillbaka till tornet och stoppar tillbaka lådan.Och det är just möjligheterna till flexibelt samarbete mellan människa och robot, och det faktum att det inte är en framtidsvision utan något som är möjligt redan idag, som initiativtagarna till demon ville visa för Hannovermässans besökare.


Ovanstående text är ett utdrag från ABB:s artikel, skriven av Karin Aase. Du kan läsa den i sin helhet här, på ABB:s News Center.


Foto democell: ABB


1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page